Yrittäjän osaamiskartoitus on viittä vaille valmis!

12.01.2022

Osana Entrefox – +55 Entrepreneurs and Working Life -hanketta olemme projektiporukalla ideoineet, tuottaneet ja kehittäneet uutta verkkosivustoa: Yrittäjän kehityspolkua. Viime vuoden huhtikuussa ja marraskuussa suomalaiset yrittäjät ovat testanneet sivustoa ja antaneet siitä palautetta.

Marraskuisena aamupäivänä kokoonnuimme yli 40 henkilön voimin hankkeen toiseen yhteiseen online-tilaisuuteen hiomaan sivustosta vielä parempaa. Mukana oli runsaasti yksinyrittäjiä testikäyttäjinä, antamassa palautetta meille projektin edustajille. Kenties kunnianhimoisin ja painoarvoltaan tärkein osa verkkosivustoa on Yrittäjän osaamiskartoitus. Vastaavia suomalaisia työkaluja, jolla yrittäjät voivat arvioida nykyisiä yrittäjyystaitojaan ei ole.

Yrittäjän osaamiskartoitus on herättelevä ja kannustava itsearvioinnin väline, jonka avulla yrittäjä voi tunnistaa oman osaamisensa osa-alueita ja saada vinkkejä taitojensa kehittämiseen. Yrittäjyystaitojen oppimista käsittelevien tutkimusten review-artikkelin kirjoittaneet brittitutkijat Catherine Wang ja Harveen Chugh (2014) painottavat, että opittavien asioiden kytkeminen suoraan omaan yritystoimintaan on yksi erityisen tehokkaista keinoista omaksua yrittäjyyteen liittyviä taitoja. Osaamiskartoituksen idea on juuri sellainen. Käyttämällä osaamiskartoitusta tunnistat yrittäjyyteen liittyviä osaamisalueita ja saat neuvoja, miten voit ylläpitää tai kehittää niitä osana työtäsi.

Osaamiskartoitus sisältää kuusi yrittäjälle olennaista osa-aluetta: myynti- ja markkinointiosaamisen, talousosaamisen, lakiosaamisen, liiketoiminnan kehittämistaidot, ihmisten johtamisosaamisen ja oman työn johtamistaidot. Kartoitus on saanut testikäyttäjiltä ruusuja ja risuja. Kokonaisuus on kattava ja hyödyllinen. Palautteen perusteella kehitämme edelleen osaamiskartoituksen rakennetta ja sanavalintoja.

Teemme vielä viimeisiä viilauksia verkkosivustoon mutta lopullisen julkaisun päämäärä alkaa jo häämöttää. Lämmin kiitos teille kaikille, jotka olette olleet mukana.

 

Sara Lindström

 

Lähde

Wang, L. & Chugh, H. (2014) Entrepreneurial learning: Past research and future challenges. International Journal of Management Reviews, 16, 24-61.