Yrittäjä kotona töissä - kuinka pitää itsestä huolta poikkeuksellisena aikana

14.04.2020

Vallitsevan epidemiatilanteen johdosta on niin yrittäjän kuin palkansaajankin mielenrauha ollut koetuksella. Suomeenkin levinnyt koronavirus on asettanut terveyden sekä talouden merkityksen aivan uusiin mittoihin. Epävarmuus tulevasta ja uutisoinnin seurauksena levinnyt epätietoisuus ovat muuttaneet arkielämää monella tapaa. Liikuntapaikkojen sulkeminen ja suositukset kokoontumisten välttämiseksi vaativat nyt monilta uutta ajattelutapaa niin henkisen kuin fyysisen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Onneksi nykyisessä teknologian läpäisemässä yhteiskunnassa on paljon mahdollisuuksia jatkaa niin työtä, sosiaalisia suhteita kuin fyysistä aktiivisuutta. Päätimme voimassa olevan tilanteen myötä listata muutamia seikkoja oman arjen helpottamiseksi ja voimavarojen tukemiseksi:

Luonto

Kuntosalien ja liikunta- sekä tapaamispaikkojen suljettua ovensa, on luonto nostanut merkitystään liikuntapaikkana. Kaupunkien läheisyydessä olevien luontopolkujen ja ulkoilualueiden suosio on ollut syystä kasvussa. Onneksemme metsään ei Suomessa kenelläkään ole kovin pitkä matka ja siellä rajoituksista huolimatta tilaa kaikille löytyy. Kun työ ja arki pyörivät etätyön myötä samassa ympäristössä, on normaaliakin suositellumpaa poistua neljän seinän sisästä. Happihyppely luontoon edistää fyysisen toimintakyvyn ohessa myös henkistä hyvinvointia ja arjessa jaksamista.

Terveyttä ja hyvinvointia luonnosta

Liikunta ja fyysisen kunnon ylläpitäminen

Vaikka monelle kiireistä arkea elävälle nopeat kotijumpat ovatkin vanhoja tuttuja, niiden hyödyntäminen laajemminkin on ajankohtaista. Liikunta-alan yritykset ovat menestyksekkäästi siirtäneet palveluitaan kotijumppien, nettivalmennusten ja ryhmäliikuntatuntien muodossa verkkoon. Kotona saakin tehtyä tehokkaan treenin altistumatta virukselle ja ihmiskontakteille. Pieni hikijumppa töiden lomassa saa mielen virkeäksi ja ajatuksen taas juoksemaan. Omasta kropasta on hyvä pitää huolta, vaikkei nyt viikoittaista vesijumppaa tai salitreeniä pääsekään toteuttamaan.

Aikuisen liikkumisen suositus

Työ

Etätyöhön siirtyminen on monelle uutta ja haastavaa. Kodissa muiden virikkeiden lomassa työnteko tuo monelle haasteita, joita ei työpaikalla normaalisti kohtaa. Työrutiinien, esimerkiksi työajan, ruoka- ja kahvitaukojen mahdollisimman tavanomainen noudattaminen usein helpottaa töiden etenemistä ja tuottavuutta.

Epävarmuus töiden jatkumisesta ja oman elinkeinon säilymisestä luo epävarmuutta jokaisen arkeen. Asioiden murehtiminen on luonnollista, mutta mikäli se alkaa hallita elämää, voi koittaa rajata siihen käyttämää aikaa asettamalla itselleen luvan esimerkiksi lukea uutisia ja murehtia tunnin päivässä. Myös asioista puhuminen läheisten kanssa auttaa.

Sosiaaliset suhteet

Monelle työtoverit ovat merkittäviä osa sosiaalista elämää ja siihen vallitseva tilanne on tehnyt ammottavan loven. Tärkeää olisikin sosiaalisten kontaktien ylläpitäminen kokoontumiskielloista huolimatta. Perinteisten puheluiden ja tekstiviestien ohessa nykyteknologia tarjoaa useita vaihtoehtoja esimerkiksi videopuheluiden järjestämiseen suurillekin ihmisjoukoille. Perheen tuesta ja heidän kanssaan vietetystä ajasta kannattaa nyt ottaa kaikki irti mikäli mahdollista. Useimmiten työn täyttämä arki ja harrastuskiireet vievät ison osan päivittäisestä yhteisestä ajasta. Yhteisiin harrastuksiin ja vaikkapa luonnossa tehtäviin retkiin on nyt hyvä aika panostaa!

Huomaa vielä ajankohtainen:

Turvataan tulevaisuus

Turvataantulevaisuus.fi on seitsemän aktiivisen kansalaisen perustama sivusto, jonka tarkoituksena on yhdistää pulassa olevat mikro- ja pienyritykset sekä niiden tarjoamat palvelut, tuotteet ja työkalut kätevästi ihmisten saataville.

 

Katja Heikkinen
Annukka Myllymäki
Reetta Raitoharju
Teemu Hyytiä